söndag 22 maj 2011

Hemtenta 4 - Belysning

Uppgift 4-Belysning
Uppgiften denna gången är att ta tre rum i hemmet och se var man har ljuspunkterna och reflektera över hur man kan placera belysningen idag, och vad som är viktiga för just min familj och hur vi använder rummet.
Nedan är svar på frågeställningar om vad, hur, varför vi har belysningen idag.


A) Köket
B) 4 olika belysningar
C) Takbelysning över bordet med fyra lampor, så jag har belysning över hela bordet.

Spotlight på skena med 4 lampor i taket som är riktade mot skåpinredningen för att få ett gyllene ljus och framhäva luckorna.

Spotlight under bänkskåpen – här planerade vi belysningen och metallmosaiken innan vi satte upp allt. Vi ville att belysningen skulle vara praktiskt placerade men även att de lyste upp mosaiken som vi satte upp på tre ställen.
Vi tänkte ut innan vart kaffebryggare, knivställ, kran och telefon skulle vara och sedan lade vi ut mosaiken och belysningen på bänkens så allt blev perfekt och det är jag väldigt nöjd över. Särskilt den delen som är metallmosaik hela vägen till taket och spoten som lyser ner på den och även ger bra ljus vid matlagning, recept och vid telefonen.

Belysningen på fläkten är den som tyvärr är helt fel i sammanhanget. Fläkten är bra men vi missade tyvärr och kolla vad för belysning det var och när vi tände så var det ett starkt blått ljus som är otrevligt att ha på och som man snabbt stänger av. Tyvärr går det ej att byta pga ledbelysning.
Fönster belysning har vi som mys belysning

D) Förutom att vi äter i köket så arbetar vi med datorerna och läxor, vi ser även på frukost tv. Detta är även rummet som vi har kalas i för vi har inget fin rum utan använder köket till kalas och julbord så mys belysning är ett måste i detta rummet.
Vi måste däremot skaffa en dimmer till belysningen över bordet så man kan dimma ner vid middagar och sena kvällar vid bordet, nu blir det mest levande ljus på kvällarna.

E) Ljudet kommer från väster och det är ett stort ljusinsläpp på sommaren och även på vintern. Här behöver man mera belysningen under bänk och köksbord.

F) Vi är super nöjda med belysningen och att vi tänkte till före och inte efter när vi nu ändå gjorde i ordning köket och fick med alla delar som är praktiska och snygga och uttänkta.
Vardagsrum - belysningA) Vardagsrum
B) 5 ljuskällor
C) Tak spotlights är utplacerade runt 3 väggar. De skall belysa fondvägg, canvas tavlor och vitrinskåp och spegeln. De är kopplade till dimmer så det är ett bra allmän ljus i rummet vid besök.
Vi valde bort att ha belysning i taket vid fönstret för vi har två höga belysningar i fönstret. TV:n är stående vid fönstret och vi ville inte att ljuset bländade i tv.

Golvlampan som står vid fondväggen gjorde jag av ett staffli och en skärm för att få ett allmän belysning och att det inte blir så mörkt i det hörnet. Här skulle jag vilja ha ett annat ljus för att belysa HELA hörnet men ej funnit rätt ännu.

Har två läslampor över soffan och här skulle vi behöva 3 st till. Vi är 4 pers och sitter alltid här med data, läxor och handarbete.
Två belysningar på vitrinskåpet och dessa har vi bara till att lysa upp runt spegeln

Vi är mellan 18 och 40 år och har valt möbler till detta rum för avkoppling och umgänge. Här har vi inte någon på kaffe m.m. utan använder köket till kalas m.m. Vi har nästan aldrig besök som sitter i vårt vardagsrum så därför beslöt vi oss att ha det till vårt ”soft” rum.

Rummet ligger lite mot norr och vi har bara solen på morgonen sedan efter kl 12 är det inget större ljusinsläpp. Vi behöver mycket ljus i rummet för att färgerna svart, vitt och grått som vi valt inte skall bli så platta och tråkiga. Använder hela året en massa levande ljus för att få upp en varm stämning i rummet men skulle kunna få detta även med elektrisk belysning om man valt rätt belysning och armatur om man fått hjälp att hitta de mörka delarna av rummet.

Vi har ju tre stora fönster som ljuset kommer in men dess hörn är delar som behöver förbättras.
Eftersom rummet är så vitt så har jag märkt med olika belysningar att gult sken som är mjukare ger en slags rökgul färg och det vill jag ej ha, utan ljus som ger ett mjukt vitt sken och inte lyser gult det är jätte viktigt.

Hall - belysning

A) Hall
B) 3 st tak plafonder och en bordslampa på hyllan
C) Lamporna är placerade utefter var eluttagen är i taket och väggen.
D) Vår hall är gångpassage till alla rummen. Trots att vi har lite belysning så är hallen där entré dörren och rakt fram mycket ljus pga ljusinsläpp från väster och norr(genom vardagsrummet)

E) Hallen behöver mera ljus, vi har ett fantastiskt golv som borde komma bättre till pass om man hade rätt ljus så man kunde framhäva detta. Efter som hallen är så lång så saknas belysning just vid entrén där man tar på/av kläder. Har idag tre plafonder utplacerade i hallen men det borde finnas bättre ljus där man klär om.

Pga. att vi har så få eluttag i hallen har det blivit så att man har följt dessa och då inte fått så många ljuspunkter som man egentligen skulle ha haft.
Långväggen vid entrén borde finnas en vägglampa, en designad som jag sett så man blir överraskad när man kommer in.
Även en belysning över ett nyckelskåp/spegel behövs. Det finns flera långväggar men inga eluttag och detta måste göras något åt så man får belyst alla mörka delar och även ett vardagsljus som funkar.
Vi har bestämt att tak spotlight skall sättas in i hela hallen med dimmer och även ev. sätta spotlight i väggen längst ner på väggen för att belysa golvet. Vet inte hur detta blir om man kanske ser alla dammtussar men jag håller gott efter dom.
Har en del canvas tavlor som skulle hängas upp och då behövs bättre belysning så de kommer till sin rätt, så det är mycket att göra för denna del av bostaden har jag märkt efter denna del av uppgiften.

Uppgift 2, välja ut två ställen där det vistas mycket folk m.m.

Eftersom jag inte har haft tid att fotografera dessa rum har jag hämtat foto på nätet. Detta är på vårdcentralen där jag går och min privattandläkare. Nu har jag utgått ifrån belysningspunkter som jag kommer ihåg och kan inte direkt alla. Men jag kan ju beskriva känslan i dessa miljöer.

Väntrum – kvarterskliniken i Tanumshede

B) Man har här bara tak spotlights i rummet som är riktade mod trädtapeten och de övriga väggarna. Här finns inte bords lampa eller väggbelysning.

Detta rum har heller inget fönster eller ljusinsläpp, så därför har de nog valt denna belysning som kompensation, men tyvärr funkar det inte.
Man skulle kunna ha väggbelysning över soffan på kortväggen. Bordsbelysning där tidningar ligger.
Man har samma ljus oavsett färg på väggarna och det blir väldigt kallt och stelt. Man skulle kunna ha en stor grön växt på vänster sida av rummet med belysning på.

Man mår inte bra av att väntrummet utstrålar ”vit sjukhus” känsla utan skall vara avslappnande och ge ett varmt välkomnande. Nervositet och spänningar skall inte kännas här inne, och eftersom rummet är så litet desto viktigare är att ljuset är rätt.

Som patient får man ofta sitta länge i väntrum innan man kommer in eller vänta på någon. Man sätter sig ner och tar fram en tidning direkt oftast och det kan kanske ibland bli en dialog med någon annan.

Alla brukar sitta rätt upp och ner i sina stolar tryckta mot väggen och då är det viktigt att patienten kan slappna av lite, för många gånger kan man säga att ”det sitter i väggarna” att man inte trivs i ett rum och då kan rätt ljus trolla bort den känslan.

Väntrum – Christinas tandvård

Här finns några plafonder i taket och lampan i hörnet. Fönstren ligger åt söder och utsikt mot hamnen i Grebbestad. De har ett underbart ljusinsläpp här.

Väntrummet är litet och det är endast en lampa i hörnet som kunde varit mera i stil med inredningen men det är ok. Man kan tycka att inredningen ser tung ut och färgerna är något mörka för rummets storlek och detta skulle man kunna trolla bort med belysning på väggar och tak.

Jag har aldrig tyckt att väggarena har känts mörka men det är nog för det stora ljusinsläppet.

Här sätter man sig ner och tar en tidning direkt, lyssnar på radion och känner sig väldigt avkopplad. Men det är även så att de tre i personalen inger ett lugn som smittar av sig i hela verksamheten, och även i väntrummet. Men en läslampa vid några av stolarna hade varit ett plus eftersom man även här tar tag i en tidning direkt när man kommer in.

På vintern är det mera belysning i fönstren har jag märkt och man har mörkare gardiner för att få det lilla rummet att kännas ”varmare”.

Detta är kanske inte det rätta objektet att jämföra i detta projekt, men när man talar om saker som ”sitter i väggarna” så är detta helt tvärtom när man går till doktorn på kvarterskliniken där det känns kallt, nervöst och lite öststats aktigt i känslan.

Det går lite åt det engelsk lounge, och känns egentligen inte som ett väntrum till tandläkaren.


Arbete gjort av:
Camilla Jirasek
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kikade in och gav en liten hälsning.
Lämna gärna din bloggadress så kan jag hälsa på dig också