tisdag 12 april 2011

Förberedande inför 2:a lektionen

Nu var det dax för andra lektionen denna gången är det - Färg.
Jag skall få lära mig om NCS-systemet, alla dessa färgprovlappar i färgaffärena hur man utläser siffror och bokstäver m.m

Lektion 2 - Färg

Tänk dig en värld utan färg. färg är mer än barea ett verktyg - färg är väsentligt för att ge oss information om vår omgivning. När man arbetar med inredning är färgen den inredningsdetalj som påverkar oss allra mest. Med färg kan man skapa stämning och få människor att känna sig avslappnade eller skapa en uppiggande effekt. Med färg kan man trolla med proportionerna och få ett rum att upplevas som större eller mindre, bredare eller smalare.
Se NCS - systemets uppbyggnad på www.skelack.se

Kortfattat:

NCS systemet - enda färgsystem som beskriver färger exakt som vi ser dem.
Elementarfärgerna - Det som människan uppfattar som "rena" färger som de fyra kromatiska elementarfärgerna , röd,gul,blå o grön och icke kromatiska som är vit och svart.
NCS Färgrymd - tredimensionell modell där alla tänkbara ytfärger placeras in och får sina beteckningar.
Färgcirkel - Horisontellt snitt genom färgrymdens mitt där de fyra kulörta elemnetärfärgerna är placerade som väderstrecken i kompass.
Färgtriangeln - Vertikalt snitt genom färgrymden för varje kulörton. Triangels bas finns gråskala från vitt till svart.
NCS beteckning - Tex 1050-Y90R där 1050 =färgnyans, graden av likhet mellan vithet och svarthet. Y90R beskriver grraden av likhet mellan gult och rött (Y och R)
Kulörtonslika - Färger som har samma kulörton hittas på samma position i NCS färgcirkel och därmed i samma triangel oavsett nyans.
Nyanslika - Färger som har samma nyans har samma position i olika NCS färgtrianglarna,oavsett kulörton.
Vithetslika - Färger som har samma vithet på alla rakal linjer parallellt till sidan S-C i NCS färgtriangel.
Svarthetslika - Färger som har samma svarthet viasas på alla raka linjer parallellt till sidan mellan vitt och kulört i NCS färgtriangel.
Kulörhetslika - Färger som är kulörhetslika finns på alla raka linjer parallellt på skalan W-S i NCS färgtriangel. Mättnaden av färg.
Mättnadslika - Färger som har samma mättnad hittas på alla räta linjer som utgår ifrån svarthetspunkten(S). Termen mättnad används för att beskriva relationen mellan kulörtheten i en färg och dess vithet.
Ljushetslika - Färger som är ljushetslika finns på räta linjer, men placeringen beror på den specifika kulörtonen (överkurs)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du kikade in och gav en liten hälsning.
Lämna gärna din bloggadress så kan jag hälsa på dig också